Hiperlipidemija >>>

Hiperlipidemija spada u dislipidemije i označava porast holesterola i/ili triglicerida sa niskim vrednostima HDL (high density lipoprotein) u plazmi, što doprinosi bržem nastanku ateroskleroze.


Klasifikacija

Osnovna klasifikacija dislipidemija je na primarne i sekundarne i karakteriše se porastom samo holesterola (izolovana hiperlipidemija), samo triglicerida (izolovana hipertrigliceridemija) ili porastom vrednosti i jedne i druge komponente (kombinovana hiperlipidemija).


Uzrok nastanka

Primarni uzrok je pojedinačna ili multipla genska mutacija što rezultira povećanim stvaranjem ili smanjenim razlaganjem triglicerida i LDL (low density lipoproteins) holesterola kao i povećanom produkcijom ili defektnim razlaganjem HDL (high density lipoproteins). Sekundarni uzroci doprinose pojavi dislipidemije kod starijih. Najznačajniji razlozi su stil života bez fizičke aktivnosti sa prekomernim unosom zasićenih masti, holesterola i polu-nezasićenih masnih kiselina. Ostali česti sekundarni uzroci su diabetes melitus, prekomerna upotreba alkohola, hronična bubrežna insuficijencija, hipotiroidizam, primarna bilijarna ciroza kao i konzumiranje nekih lekova (tiazidi, β-blokatori, estrogen, glukokortikoidi).


Simptomi

Hiperlipidemija je sama za sebe asimptomatska, ali može da vodi simptomatskim vaskularnim oboljenjima, uključujući koronarnu i bolest perifernih arterija. Visoke vrednosti triglicerida mogu izazvati akutni pankreatitis. Povećanje LDL izaziva ksantome na tetivama lakta, kolena i na metakarpofalangealnim zglobovima. Pacijenti sa visokim vrednostima triglicerida mogu imati eruptivne ksantome na trupu, leđima, kolenima, šakama i stopalima. Ekstremne vrednosti lipida mogu dati mlečni izgled krvne plazme.


Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja merenjem serumskih lipida. Rutinske provere (lipidni status) uključuje totalni holesterol, trigliceride, LDL i HDL. Povišenim se smatraju vrednosti >6.28 za totalni holesterol, >2.28 mmol/L za trigliceride i >4.11 mmol/L za LDL holesterol. Patološkim se smatraju vrednosti van 1.03-1.55 za HDL.


Lečenje

Lečenje je indikovano kod svih pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Cilj terapije je smanjenje povećanih vrednosti triglicerdida, LDL i normalizovanje HDL. Tretman podrazumeva promenu režima života uključujući dijetu sa smanjenim unosom zasićenih masti, holesterola i održavanje idealne telesne mase. Lipostatini su lekovi izbora, njihovo dejstvo se bazira na inhibiciji hydroxymethylglutaryl CoA reduktaze.