Hiperhidratacija >>>

Hiperhidratacija se opisuje kao trovanje vodom. Postoje ekstraćelijska hipervolemija i hipoosmalitet sa prelazom tečnosti u ćelije – intraćelijska hiperhidratacija.


Uzrok nastanka

Hiperhidratacija nastaje na dva načina: zbog nemogućnosti da se ograniči unos tečnosti bolesniku sa akutnom bubrežnom insuficijencijom i zbog prekomernog lučenja ili primene antidiuretskog hormona (ADH).


Klinička slika

U kliničkoj slici se javlja dispneja (otežano disanje) u ležećem položaju, zbog opterećenja tečnošću. Bolesnik se žali na glavobolju, bolove u mišićima, pospanost, umor. U težim slučajevima se javljaju epileptični grčevi i može da se razvije i koma. Krvni pritisak je povišen, vratne vene nabrekle. Koža je napeta, vlažna, često su prisutni otoci.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza (jonogram).


Lečenje

Lečenje podrazumeva ograničenje unosa vode, primene demeklocilina, a u težim slučajevima, uklanjanje viška vode peritonealnom dijalizom sa hipertonim rastvorima. Ukoliko nije u pitanju prekomerno unošenje tečnosti – potrebno je da se ustanovi mesto ektopične produkcije ADH i deluje na uzrok.