Hidradenitis suppurativa >>>

Staphylococcus aureus, beta hemolitički streptococcus grupe A, gram negativne bakterije, anaerobne bakterije. Patogeneza nije do kraja razjašnjena, zapaljenje žlezda predstavlja sekundarni događaj. Primarni događaj je opstrukcija izvodnih kanala apokrinih žlezda, koja nastaje usled poremećaja folikularne keratinizacije ili usled hidratacije keratina.


Klinička slika

Oboljenje se javlja posle puberteta i češće je kod žena. Promene su najčešće lokalizovane aksilarno (pazuh), perianalno, ingvinalno (prepone) i perigenitalno u vidu dubokog bolnog infiltrata u početku čvrste konzistencije koji se postepeno uvećava. Nakon 2-7 dana nodus (čvor) počinje da fluktuira i dolazi do pražnjenja gnojnog sadržaja kroz perforaciju na koži. Posle sanacije zaostaju duboki ožiljci i brojni komedoni. Oboljenje ima hroničan tok sa akutnoim bolnim naletima.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, a potvrđuje se bakteriološkim nalazom uzročnika.


Lečenje

Neophodna je sistemska primena antibiotika prema antibiogramu u toku više nedelja i incizija inflamovanih promena u prvoj fazi bolesti. Dolzi u obzir i primena retinoida, kortikosteroida, antiandrogena. U težim, hroničnim slučajevima indikovana je hirurška intervencija sa odstranjivanjem svih sinusnih kanala i džepova. Lokalna terapija podrazumeva primenu kortikosteroida i antibiotika.