Henoch-Schonlein purpura >>>

Radi se o imunom vaskulitisu koji pogađa krvne sudove kože, creva i bubrega.

Pokretanje imunopatogenetskog mehanizma može biti izazvano bakterijama (beta hemolitički streptokok), virusima, gljivicama, lekovima, hladnoćom, alergijskom reakcijom na hranu ili ubod insekta i dr.


Klinička slika

Sindrom se sastoji od ospe tipa palpabilne purpure (crvenilo kože u vidu tačkastih krvarenja ili većih podliva), artritisa (zapaljenja zglobova), abdominalnog bola i bubrežnih promena.

Ospa je lokalizovana na donjim ekstremitetima i donjem delu leđa, a pojačana je na mestima koja trpe pritisak. Kožne promene javljaju se u naletima.Purpura ima izgled tačkastih krvarenja ili nešto većih, slivenih hemoragičnih promena. Uz purpuru se mogu javiti malaksalost, povišena temperatura i umor. Kožne promene se povlače posle 10-14 dana.

Artralgije (bolovi u zglobovima) i artritis javljaju se u krupnim zglobovima (skočni, koleni). Abdominalni bolovi prisutni su kod 20-40% bolesnika, a mogućne su i gastrointestinalne komplikacije (krvarenje, perforacije itd) uz koje se obično javlja muka, povraćanje, prolivi i melena (krv ustolici).

Oko 50% bolesnika ima znake obično blagog, a samo 5-10% razvija težu formu nefritisa sa mikrohematurijom a nekada i proteinurijom i makrohematurijom. Sindrom traje od nekliko dana do nekoliko nedelja i ima dobru prognozu. Bubrežne promene kod 5% bolesnika mogu progredirati ka bubrežnoj insuficijenciji.

Prognoza je dobra, jer bolest prolazi spontano i to postepeno u toku 1-2 meseca. Hronični tok bolesti sa recidivima je redak.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, biopsije kože ili promene na drugim organima.


Lečenje

Lečenje je simptomatsko,nekada počinje plazmaferezom u cilju otklanjanja imunih kompleksa, a glikokortikoidi daju se samo kod ozbiljnih gastrointestinalnih promena. Kod izrazitijih abdominalne simptomatologije poželjna je poštedna dijeta,a bubrežnom obliku se pristupa kao glomerulonefritisu. U svim slučajevima potreban je odmor, ponalaženje i otklanjanje uzročnog faktora.