Gingivitis – upala desni >>>

Faktori koji utiču na razvoj zapaljenske reakcije su: slaba higijena usne šupljine, zubne naslage, pušenje, manjak vitamina i minerala, dijabetes, hormonske promene (pubertet, menopauza, trudnoća, menstruacija), stres, genetska predispozicija.

Primarni su uzroci svih gingivitisa bakterijski plak i nedovoljna higijena usne šupljine, a kod ulceroznoga gingivitisa bolesnici su gotovo uvek jaki pušači.

Na prvom mestu je gingivitis simplex (gingivitis prljavih usta) uzrokovan plakom, koji se javlja u gotovo 95 posto osoba. Dentobakterijski plak je mekana, žućkasta promena koja čvrsto prianja uz zub, pogotovu uz rubove zubnog mesa. U manjim količinama nije vidljiv, nego tek kad se oboji specijalnim bojama. Nastaje pričvršćivanjem proteina iz pljuvačke na površinu zuba, a zatim dolazi do naseljavanja bakterija koje dovode do upale. Sledi akutni nekrotični ulcerozni gingivitis koji se uz prethodno navedeni ubraja u najčešću bolest gingive, vrlo često se ponavlja i razvija u ulcerozni parodontitis. Počinje u mladosti, najčešće u jesen i zimu, ili posle stresnih situacija. Od osnovnih vrsta još razlikujemo gingivitis gravidarum (u trudnoći) i gingivitis pubertas (u pubertetu) koji se razvijaju pod uticajem hormonskih promena.


Klinička slika

Gingivitis karakteriše slabija ili jača upala gingive (zubnog mesa). Upala počinje u delu gingive između zuba (interdentalne papile), širi se na ostatak gingive, a u uznapredovaloj fazi zahvata celu gingivu. Promena boje počinje laganim crvenilom, da bi u hroničnoj fazi postala lividnocrvena. Gingiva je otečena i bolna, krvari i na najmanji dodir, ali i spontano. Ako gingivitis dugo traje zbog otoka, postoji sklonost povećanja gingive.

Gingivitis gravidarum ne prati baš svaku trudnoću. Naime, pri dobroj higijeni usne šupljine i redovnoj kontroli neće biti ni gingivitisa, ali ako u području gingive postoji bakterijski plak, gingivitis će se ipak razviti i zbog hormonskih uticaja biti jače izražen. Gingivitis u pubertetu javlja se u slučaju postojanja naslaga bakterijskog plaka u usnoj šupljini ili ako je izraženo disanje na usta. Podjednako je čest u dečaka i devojčica, a simptomi su isti kao i kod ostalih vrsta gingivitisa. Prestankom puberteta promene neće nestati ako su i dalje prisutni faktori koji pospešuju proces.


Lečenje

Lečenje gingivitisa uglavnom je usmereno na odstranjenje svega što izaziva lokalnu iritaciju i sprečavanje odlaganja bakterijskog plaka koji je i inicijator upalnog procesa gingive. U pojedinim slučajevima indikovana je primena antibiotika, a u težim oblicima i metronidazola.
Higijenu usne šupljine treba sprovoditi redovno i na pravi način, pravilno odabranom četkicom uz obavezno korišćenje zubnog konca. Preventivna stomatologija usmerena je ne samo na prevenciju oralnih bolesti nego i na lečenje ranih znakova s namerom da se spreči širenje bolesti. Kako bi se prevencija u praksi i ostvarila, treba istaći dobru edukaciju kao i saradnju pacijenta i stomatologa, pre svega u smislu razvoja poverenja, nakon čega, naravno, slede redovni pregledi (kontrole), uz čišćenje zuba i lečenje zapuštenog zuba na vreme, pre nego što početni procesi uzmu maha i naprave nepopravljivu štetu.