Gilbertov sindrom >>>

 Gilbertov sindrom se najčešće javlja u osoba muškog pola i po prvi put se manifestuje u detinjstvu ili ranoj adolescenciji.

Nasleđuje se autozomno dominantno. Zbog česte inkompletne penetracije i varijabilne ekspresije gena može se javiti tek kroz više generacija i proticati latentno i intermitentno. Ipak, sindrom se u manifestnoj formi javlja u 4-8% opšte populacije.


Klinička slika

Gilbertov sindrom se najčešće javlja u osoba muškog pola i po prvi put se manifestuje u detinjstvu ili ranoj adolescenciji. Bilirubinemija se registruje bilo u fazi skoka bilirubina sa pojavom ikterusa (žuta prebojenost kože i sluzokoža), bilo slučajno u toku sistematskih pregleda. Simptomi se mogu isprovocirati različitim egzogenim i endogenim faktorima kao što su fizički napor, emotivni stres, dijetalne greške, gladovanje, konzumacija alkohola, medikamentozna terapija, operativni zahvati, trudnoća i promene spoljašnje temperature.

Najčešći simptomi su: bol pod desnim rebarnim lukom, muka, gađenje, povraćanje, gubitak apetita, nadimanje, proliv ili zatvor. Javljaju se i psihički i vegetativni simptomi: depresija, razdražljivost, nervoza, nesposobnost koncentracije pažnje, strah, preuveličavanje subjektivnih tegoba, glavobolja, znojenje, lupanje srca i nesanica. Ikterus je ređe kožni, najčešće sluzokožni. Ponekad se registruje hepatosplenomegalija (uvećane jetre i slezina).


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza, fenobarbitonskog i hipokalorijskog testa.


Lečenje

Uglavnom Gilbertov sindrom predstavlja stanje koje je doživotno, ali benigno i neprogredijentno i ne zahteva ni lečenje ni rehabilitaciju. Ipak neki oblici, koji su praćeni intenzivnim simptomima u fazi skoka bilirubinemije zahtevaju izbegavanje provokativnih faktora kao što su gladovanje, psihički i fizički napori i drugo. Ponekad se mogu primeniti sedativi, vitamini B grupe i lekovi koji stabilizuju vegetativni nervni sistem.