Fototoksične dermatoze >>>

Fototoksični dermatitis je fotohemijski uzrokovana inflamatorna (zapaljenska) reakcija kože, koja se ne zasniva na imunološkim fenomenima.

Uzrok nastanka

Fototoksični dermatitis se razvija pod uticajem svetlosti uz prisutnost neke fotosenzibilizirajuće materije. Fotosenzibilizirajuće materije mogu delovati preko kože, posle resorpcije iz gastrointestinlanog trakta i parenetralno. Fototoksična reakcija se najčešće javlja kod primene furokumarina, akridinskih boja, a od lekova tetraciklina, fenotiazina, grizeofulvina, nalidiksinske kiseline.


Klinička slika

Doze UV zračenja koje koža normalne osetljivosti dobro podnosi, uz uticaj fotosenzibilirajuće materije uzrokuje akutnu inflamatornu reakciju, sličnu solarnom dermatitisu. Na fotoeksponiranim delovima kože se razvija akutni dermatitis sa eritemom (crvenilo), edemom (otok), bulama (mehuri) i dugotrajnom rezidualnom pigmentacijom.


Dijagnoza

U tipičnim slučajevima se lako postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i dermatološkog pregleda.


Lečenje

Lokalno se primenjuju antiflogistici, masti za hlađenje i korikosteroidi u obliku krema ili emulzija. Najvažnije je izbegavanje fotosenzibilizirajućih materija.