Enterobijaza >>>

Uzrok nastanka je mala nematoda (valjkasti crv) Enterobius vermicularis.

 Ženka dostiže dužinu od 10 mm, a mužjaci su još manji. Jedini domaćin je čovek. Najčešći put infestacije je fekalno-oralni preko odeće i igračaka. Posle ingestije jajašca se zadražavaju u duodenumu. Nematoda sazreva za dve nedelje, a životni vek joj je oko 2 meseca. Odrasle jedinke se zadržavaju u lumenu tankog creva, cekumu, crvuljku, ascedentnom kolonu. Ženka migrira do rektuma i ako se ne izbaci defekacijom, odlazi do perineuma gde produkuje oko 11000 jajašca. Jajašca postaju infektivna za 6-8 sati a češanjem i zadržavanjem pod noktima nastaje reinfekcija.


Klinička slika

Često infekcija prolazi asimptomatski i može se slučajno otkriti nalazom crva u predelu perineuma. Ukoliko se simptomi jave, to su: svrab oko anusa, vulve, svrab često ometa spavanje i san deteta, koje je zbog toga veoma nemirno u snu, zatim smanjen apetit i gubitak telesne težine. Kao posledica češanja u predelu vulve i perineuma nastaju ekskorijacije i eritem. U stolici su vidljivi crvi. Nekada ženke mogu dopreti do ženskih polnih organa i da izazovu vaginitis.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda stolice, rektoskopije.


Lečenje

Enterobijaza se leči antihelmintnim lekovima kao što su melbendazol, piperazin ili albendazol. Odeća i posteljina se svakog dana moraju prati u vreloj vodi i mora se voditi računa o higijeni ruku deteta kako ne bi došlo do reinfekcije.