Bekerova cista (poplitealna cista)


Bekerova cista (poplitealna cista) je sinovijalna cista koja nastaje u zatkolenoj jami distenzijom burze gastroknemijusa.


Burze izgledaju kao balon ispunjen sa malo tečnosti i spljošten imeđu ostalih tkiva. Njihova funkcija jeste da smanje trenje između tetiva i kosti, između tetiva i tetiva, između koštanih izbočina i same kože.

Uzrok nastanka

Ciste mogu  nastati kod poremećaja unutar zgloba kao kod stalnog trenja kod ponovljenih kretnji tetive preko same burze To se javlja kod onih osoba ili sportista koji učestalo ponavljaju iste pokrete, kao što je to kod tenisera, trkača, bacača (diska ili koplja), kod čistačica, zidara i nekih drugih profesija. Ciste mogu biti idiopatske (nepoznatog uzroka) ili sekundarno nastaju kod osteoartritisa, reumatoidnog i psorijaznog artritisom, sinovitisom i sličnih oboljenja.

Klinička slika

Najčešći simptomi i znaci su otok u zatkolenoj jami, jaki bolovi, nakupljanje tečnosti, tromboflebitis, čuje se „klik“ pri pokretima, otežani su pokreti kolena.
Za dijagnostiku, osim anamneze i kliničkog pregleda, koristimo se i laboratorijskum nalazima, rendgenografijom, ultrazvukom i magnetnom rezonancom.

Lečenje

Mirovanje i pošteda od fizičkih aktivnosti. Zatim rashlađivanje kako bi smirili upalu. U tu se svrhu upotrebljava i veliki broj metoda fizikalne terapije, od elektroterapije, magneta, lasera, pa sve do ultrazvuka. Lekovi su ponekad neophodni, posebno nesterodni antireumatici. Punkcija je česta procedura, a sastoji se od ulaska iglom u područje ciste, zatim izvlačenja tečnosti špricem. Dobro je nositi elastični povez kako bi se povećao pritisak u otečenom području, a time i poboljšala resorpcija otoka. Ukoliko sve te mere ne daju dobar rezultat može se primeniti i hirurško odstranjivanje kompletne ciste.