Hromoblastomikoza >>>

Mogući uzročnici nastanka su nekoliko vrsta gljivica i to Fonsecaea pedrosoi, Phialophora verrucosa, Cladosporium carrionii, Fonsecaea compacta . Gljivice ulaze u organizam na mestima traume na koži, pa su tako infekciji često izloženi poljoprivrdnici koji nekada idu bosi po tlu koje sadrži navedene uzročnike i dolaze u kontakt sa ivericom drveća i trnjem.


Klinička slika

Početne promene su često asimptomatske i nekada se oboleli javljaju lekaru tek kada nastanu komplikacije u vidu elefantijaze ili limfedema.

Promena na koži se polako razvija na mestu prethodne traume, razvijaju se male, izdignute papule iz kojih se vremeno razvijaju ili plakovi ili noduli. Najčešća lokalizacija promena jesu donji ekstremiteti i to stopala, zatim dlanovi, ruke, glutealna regija, a znatno ređe uši, lice i grudi. Noduli (čvor) polako rastu i površina im je verukozna . Kada nodularne lezije dominiraju promene dobijaju izgled karfiola. U mnogim slučajevima centralni delovi promene zaceljuju i posle toga ostaju bledo prebojeni ožiljci. Plakovi se šire po periferiji, sa uzdignutim su ivicama i u centru ostaje žuto prebojen ožiljak. Na površini i plakova i nodula se mogu pojaviti crne tačke  ili nekada ulceracije mogu biti ispunjene hemopurulentnim sadržajem. U nekim slučajevima postoji, limfogena i hematogena diseminacija pa promene nastaju i udaljeno od primarne lezije.

Česte su sekundarne bakterijske infekcije, koje vode u limfedem i elefantijazu. Kod dugotrajne bolesti, mogu se naći promene u različitim stadijumima.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, biopsije promena i kulture i patohistološkog nalaza, kao i na osnovu seroloških testova.


Lečenje

Za hromoblastomikozu je karakteristična refrakternost na terapiju. Najbolje rezultate su za sada dali oralna primena itrokonazola ili krioterapija tečnim azotom.