Goodpastureov sindrom >>>

Goodpastureov sindrom (GPS) se karakteriše pojavom plućnih krvarenja, glomerulonefritisa i anti – GMB antitela (antitela protiv bazalne membrane glomerula) u serumu. Sreće se najčešće kod muškaraca prosečne starosti 25 godina i obično mu prethodi respiratorna infekcija.


Uzrok nastanka

Uzrok nije poznat.


Klinička slika

Gotovo redovno, hematuriji ( prisustvo krvi u mokraći), prethode plućne promene: hemoptizije ( iskašljavanje krvi), nekada i masivno krvavljenje, do iskrvavljenja iz pluća i ugušenja. Kašalj i poremećaj disanja su često prisutni. Simptomi i znaci bubrežne bolesti javljaju se obično, više nedelja ili meseci posle prve hemoptizije. Hematurija, obično sa eritrocitnim cilindrima, praćena proteinurijom manjeg do umerenog stepena, hipertenzija (povišen krvni pritisak) nije česta, anemija je uvek prisutna. Razvija se oligurija (slabije izlučivanje mokraće) i bubrežna insuficijencija. Prognoza je obično loša.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu karakteristične kliničke slike, urinarnog, rendgenskog i biopsijskog nalaza. U serumu se nalaze anti – GBM antitela.


Lečenje

Sastoji se od davanja kortikosteroida u velikim dozama, ciklofosfamida i primene plazmafereze. Ova bolest zahvata i transplantirani bubreg.