Fimoza >>>

Većina dečaka se rađa sa fiziološkom fimozom, kožica im se ne može pevući preko glansa. U prvim godinama života, fiziološko slepljenje prepucijuma sa glavićem penisa je prirodna zaštita glavića od uticaja amonijaka iz mokraće.

Do treće godine je fimoza normalna i ne mora se lečiti. Ukoliko dete otežano mokri, ili mu se na vrhu penisa stvara balončić (ispod kože) il mokraća teško prolazi u tankom mlazu mora se javiti urologu.

Po načinu nastanka fimoze se dele na urođene (kongenitalne) i stečene.

Kongenitalne fimoze su dominantno nasledne, mogu biti atrofične i hipertrofične. Vrlo se lako kompilkuju balanopstitsom zbog nemogućnosti održavanja higijene, a moguća je i ascndentna infekcija zbog zadržavanja mokraše u prepucijalnoj vreći.

Stečene fimoze nastaju najčešće posle mehaničkih oštećenja ili kao posledica akutnih ili hroničnih zapaljenskih procesa. One su infektivne, alergijske ili druge prirode.


Klinička slika

- otežano mokrenje u tankom mlazu
- opasnost od zastoja mokraće u bešici jer se ne prazni u potpunosti
- česta infekcija prepucijuma i glavića
- ponekad bolan polni odnos


Lečenje

Lečenje fimoze kod dece se sastoji  u održavanju higijene uz obavezu majke da prilikom kupanja vrši blago prevlačenje prepucijuma preko glansa, da bi se postigao bolji elasticitet prepucijuma. Operativni zahvati se vrši tek u pubertetu, izuzetno ranije. Cirkumcizija, odnosno obrezivanje je tradicionalna metoda rešavanja problema fimoze, prepucioplastika je hirurška metoda gde se kroz plastičnu operaciju kožica i prepucijumski otvor šire do potrebne veličine. Prednosti prepucioplastike su brži i bezbolniji oporavak, manje komplikacija i očuvanje prepucijuma.

Lečenje steroidnim mastima je metoda koja se pojavila u 90-tim godinama. Prednost lečenja lokalnim steroidima-nema hirurškog rizika, traume a i cena je daleko niža.