Faringitis ( Upala ždrela ) >>>

Akutni faringitis (pharyngitis acuta) se retko javljaju izolovano, samostalno, već u sklopu zapaljenskih oboljenja sluznice nosa i sinusa, usne šupljine i krajnika, najčešće kao propratni simptomi kod većine infektivnih bolesti.

Uzrok nastanka

Uzočnici su virusi (adenovirus, rinovirusi) i bakterije (streptokok, pneumokok, hemofilus). Može biti uslovljen i lokalnom traumom. Češći je u periodu hladnog, vlažnog vremena i kod osoba sa oslabljenom otpornošću.


Klinička slika

Laki oblik uključuje: suvoću, bol, uvećanje cervikalnih limfnih čvorova, povišenu telesnu temperaturu, dok je sluzokoža otečena i infiltrovana.

U teškom obliku postoje: visoka temperatura i izraženi opšti i lokalni simptomi, otok mekog nepca i resice, mukopurulentan eksudat, crvenilo lica i bledilo oko usana. Komplikacije ovog oblika su: akutni ototis, septikemija, otok larinksa.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda farinksa (orofaingoskopija, zadnja rinoskopija, indirektni pregled larinksa i hipofarinksa).


Lečenje

U večini slučajeva je simptomatska (čajevi, antiseptici, analgetici, antipiretici). U težim oblicima se daju antibiotici parenteralno.


Hronično zapaljenje ždrela (pharyngitis chronica)


Kod hroničnog faringitisa tegobe ne traju permanentno, hronično, već imaju periode remisija i egzacerbacija, smatramo da im više odgovara naziv faringopatija.


Uzrok nastanka

Etiologija nastanka ovih promena na sluznici farinksa je kompleksna u njoj učestvuju virusi naročito iz grupe adenovirusa, bakterije koje se sreću u nosu i usnoj šupljini (streptokoke, stafilokoke, pneumokoke) i gljivice. Navode se i neinfektivni uzročnici kao organska i neorganska prašina, hemijska isparenja na radnom mestu, smog, pušenje, ljuta jela i žestoka pića, hladni (iz frižidera) i vreli (čaj, supa), napici. Neka opšta oboljenja kao dijabetes, ciroza jetre, nefritis, avitaminoze i dr.

Staro je kliničko pravilo „da je ždrelo ogledalo nosa“. Nazalna opstrukcija smanjuje i otežava normalno disanje na nos, pa bolesnik diše na usta i drži ih često otvorena. U ovako izmenjenom, habitualnom ili favorizujući zapaljenske promene sluznice farinksa.

Tonzile ( krajnici), posredno i neposredno mogu igrati značajnu ulogu u nastajanju faringopatija kao depo za održavanje infekcije. Takođe su kariozni zubi, nepodobni mostovi i parcijalne proteze izvor infekcije u usnoj šupljini pa samim tim i u ždrelu.


Klinička slika

Jedna od bitnih osobina ždrela je što gotovo ista simptomatologija može da prati i banalnu kijavicu ili nazeb, zatim niz infektivnih bolesti, razne vrste angina i faringitisa, kao i neka druga (pa čak i maligna) oboljenja u ovom području. Isto tako oboljenje se subjektivno različito reperkutuje kod raznih bolesnika. Ima slučajeva da je sluznica ždrela crvena, zapaljena, otečena, a da bolesnik nema gotovo nikakvih subjektivnih tegoba, niti oseća to stanje sluznice. Ali isto tako ima slučajeva u kojih lekar prilikom pregleda ne može da vidi neke promene, a da bolesnik ima velike subjektivne tegobe.

Glavni i osnovni simptomi su disfagijske tegobe, koje često prati i kašalj. Disfagija ili teškoće pri gutanju imaju svoju gradaciju i idu od bolnih senzacija različitog stepena, pa do osećaja prisustva stranog tela, gušenja i stezanja u grlu. Bol može biti kao laka neprijatnost, osećaj sušenja i zatezanja sluznice u ždrelu, pa ide preko svraba, pečenja, paljenja i bolova koji su naročito izraženi pri uzimanju čvrste hrane.

Kašalj je isto tako čest i uporan simptom. On može da bude različitog karaktera (suv, vlažan, kratkotrajan, uporan, u napadima). Otok i zapaljenje sluznice, njeno stalno iritiranje pojačanom sekrecijom iz nosa i epifarinksa, kao i uzimanje neadekvatne hrane, pića, lekova, čine da kašalj postane manifestan i da se održava.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda farinksa (orofaingoskopija, zadnja rinoskopija, indirektni pregled larinksa i hipofarinksa), rendgen sinusa, kožnih proba, brisa iz nosa i ždrela.


Lečenje

Lokalna terapija u ždrelu sastoji se u davanju antiflogističkih čajeva (beli slez, kamilica, žalfija) promena pH sredine (soda bikarbona), antiseptika (borna kiselina, hexoral, pastile i dr.), analgetika, antihistaminika.  Kod bakterijske infekcije ordiniraju se antibiotici. U toku lečenja mora se sanirati stanja u nosu, usnoj šupljini, zuba, tonzile i lečiti istovremeno ili sukcesivno tegobe u ždrelu. Sve mehaničke prepreke u nosu treba hirurški lečiti.