Drakunkulijaza >>>

Drakunkulijazu izaziva nematoda (valjkasti crv)
 
Uzrok nastanka

Drakunkulijazu izaziva nematoda (valjkasti crv) Dracunculus medinensis. Čovek se inficira konzumiranjem kontaminirane vode koja sadrži larve D. medinensis. Larve prolaze kroz zid creva i prelaze u abdominalnu šupljinu i retreoperitonealni prostor. Posle sazrevanja muške jedinke umiru a ženske, koje su duge 70-120 cm, prelaze u potkožno tkivo i prema površini kože. Prosečno godinu dana posle infekcije, nematoda stvara mehur na koži, uglavnom na distalnim delovima donjih ekstremiteta, koji rupturira. Kada ova lezija dođe u dodir sa vodom, larve se oslobađaju u vodu.


Klinička slika

Inficirana osoba uglavnom nema nikakve simptome prvih godinu dana. Nekoliko dana ili sati pre nego što se nematoda pojavi na površini kože, može se javiti povišena temperatura, otok i bol u delu gde će crv izaći na površinu. Više od 90% nematoda se pojavljuje na stopalima i distalnim delovima donjih ekstremiteta. Razvija se mehur na mestu gde nematoda izlazi. Mehur je veoma bolan i može da perforira. Kada dođe u dodir sa vodom, parazit ispušta mlečnu tečnost u spoljašnju sredinu, koja sadrži milione nezrelih larvi.

Lezija na koži koju prouzrokuje nematoda često biva sekundarno inficirana, što izaziva bol, a u daljem periodu kod većih komplikacija može nastati ukočenost zgloba i otežano kretanje.

Nekada se mogu javiti i alergijski simptomi kao respitratorni distres sindrom, urtikarija, periorbirtalni edem i svrab po telu.


Lečenje

Nema specifičnog lečenja, nematoda se mora izvući iz rane namotavanjm crva na štapić, svakog dana po nekoliko centimetara ili hirurškim putem.