Bilijarna atrezija

Bilijarna atrezija je bolest novorođene dece i mlađe odojčadi, u čijoj osnovi je atrezija ekstrahepatičnih žučnih vodova. Obliterantne promene, odnosno potpuno odsustvo žučnih puteva najčešće zahvata sve ekstrahepatične kanale. Incidencija je 1:14000 do 1:30000. Oko 25% dece ima pridružene anomalije, koje su posledica embrionalnih greški u toku organogeneze: agenezija vene cave inferior i odsustvo vene porte, ventrikularni septalni defekt, malrotacija tankog creva, situs inverzus, polisplenija i dr.


Klinička slika

Deca imaju ikterus ( žutica) od rođenja. Stolice su, po pravilu, aholične (svetle). Jetra je uvećana. Splenomegalija (uvećana slezina) ukazuje na portnu hipertenziju.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničkog pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, biopsijskih promena u jetri. Dijagnoza se potvrđuje intraoperativno holangiografijom.


Lečenje

Lečenje je hirurško i sastoji se u resekciji fibroznih ostataka ekstrahepatičnih žučnih puteva, disekciji porte hepatis i hepatiko-jejunostomiji. U 60% dece se uspostavlja kvalitetna drenaža žuči. Potpuno izlečenje se postiže samo u 15% uspešno operisanih. Glavna postoperativna komplikacija je holangitis.