Bernard – Soulierov sindrom

Bernard – Soulierov sindrom spada u urođene trombocitopatije. Trombocitopatije obuhvataju grupu oboljenja kod kojih je poremećena funkcija trombocita. Funkcionalno insuficijentni trombociti su uzrok sklonosti ka krvarenju i pored normalnog broja trombocita. U Bernard – Soulierovom sindromu poremećena je struktura glikoproteina na trombocitnoj membrani, zbog čega su trombociti nesposobni da adherišu na zid krvnog suda.


Uzrok nastanka

Sve urođene trombocitopatije su uzrokovane genetskim defektom, zbog koga nastaje poremećaj, u ovom sindromu, adhezije trombocita.


Klinička slika

Ovaj sindrom se klinički manifestuje spontanim krvarenjima u koži i sluzokožama. Krvarenja su najčešća u vidu petehija i ekhimoza ( tačkasta krvarenja i krvni podlivi, modrice), a zatim iz sluzokože, u vidu epistakse ( krvarenje iz nosa) i menoragije (obilno krvarenje iz materice) i produženim krvarenjem posle povreda i hirurških intervencija, dok su hematemeze ( povraćanje krvi), melene ( krv u stolici) i hematurije ( krv u mokraći) ređi.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i dopunskih testova hemostaze koji ispituju retrakciiju koaguluma, adheziju, agregaciju trombocita, metabolizam prostaglandina. U perifernom razmazu su prisutni veliki, tzv. džinovski trombociti.


Lečenje

Leči se supstitucijom koncentratima trombocita i simptomatskim merama.