Benigni tumori kože očnog kapka

Ksantelazma (xantelasma) predstavlja nagomilavanje histioksantomatoznih ćelija pod epitelom kože i lokalizuje se tipično na unutrašnjim delovima gornjih i donjih kapaka. To su laka izdignuća, žućkaste boje (otuda i naziv ksantos – žuto), javlja se prvenstveno kod žena posle 40. godine života. Predstavlja isključivo estetski problem.

Terapija podrazumeva hiruršku eksciziju. Recidivi nisu isključeni.

Hemangiom (haemangioma) je urođeni tumor koji se javlja u prvim godinama života, benigni tumori koji su posledica hiperplazije krvnih sudova. Različite je lokalizacije i veličine. Može istovremeno da bude lokalizovan i u orbiti. Ispoljava se u vidu crvenkasto-modrog čvorića, koji se povećava pri plaču i naprezanju deteta. Postoji mogućnost da spontano involuiše, sem ako svojom veličinom ugrožava vid.

Lečenje se sastoji u obliteraciji krvnih sudova tumora hipertoničnim rastvorom natrijum hlorida.

Dermoidna cista (cysta dermoides) je takođe urođeni tumor koji se najčešće nalazi u lateralnom delu gornjeg kapka. Radi se o elastičnoj formaciji, koja nije vezana za kožu a ponekada svojom peteljkom ulazi u orbitu. Ova cistična formacija sadrži pored epiderma adneksa kože (lojne i znojne žlezde) i njihove produkte u svojoj šupljini.

Lečenje je hirurško.