Hypertrophia annuli lymphatici >>>

Hypertrophia annuli lymphatici predstavlja morfološku manifestaciju hroničnog tonzilitisa (zapaljenje krajnika) u dečjem uzrastu.


Uzrok nastanka

Adenoidne vegetacije lokalizovane su na krovu epifarinksa već od rođenja svojom hipertrofijom predstavljaju smetnje za disanje, a one su naročito izražene u prvim godinama života. I palatinumske tonzile mogu da budu u raznim stepenima hipertrofije, a naročito su izrazite kod limfatične ili eksudativne dijateze koju deca nasleđuju od roditelja. Infekcija je glavni uzrok, ali se pominju i uslovi života, ishrana, oblačenje i dr.


Klinička slika

Sva tri krajnika su uvećana, nekada i do enormnih razmera, tako da su u prvom planu mehaničke smetnje za disanje i gutanje. Iz anamneze se dobijaju podaci da dete teško diše na nos, spava sa otvorenim ustima, hrče i guši se pri spavanju. San je nemiran, zbog čega su ova deca u toku dana često pospana, a u školi nisu koncentrisana ni pažljiva i pokazuju slabiji uspeh. Imaju uzastopne infekcije u nosu i sinusima, srednjem uvu, faringitise i traheobronhitise. Sluh im je oslabljen, prolazno ili progresivno. Govor je izmenjen. Slabo jedu, sporo napreduju u rastu i u psihičkom razvoju. Na licu se vidi bledosivkasta boja, nekada sa podočnjacima, sa upalim očima, bez sjaja, poluotvorenih ili otvorenih usta, tako da se stiče utisak umornog i nezainteresovanog deteta. Lokalno se vide palatinumske tonzile izvan lukova, koje se gotovo dodiruju. Prekrivene su mukopurulentnim sekretom koji se sliva iz epifarinksa. Na zadnjem zidu farinksa, a često i lateralno vidi se hipertrofisano limfatično tkivo.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i ORL pregleda.


Lečenje

Lečenje je hirurško, rade se tonzilektomija i adenektomija.