Hydroa vacciniforme >>>

Hydroa vacciniforme predstavlja fotodermatozu koja se javlja u letnjim mesecima, a ispoljava se vezikulobuloznom erupcijom, nakon koje ostaju neestetski vakcinioformni ožiljci.

 
Uzrok nastanka

Etiopatogeneza je nepoznata. Pretpostavlja se da je reč o fotodinamičnoj reakciji kod koje pod uticajem UV zraka dolazi do razvitka tipičnih promena na koži.


Klinička slika

Bolest je veoma retka, a obično se javlja pre desete godine života, češće kod devojčica. Vezikulobulozn erupcija nastaje najčešće leti, nekoliko sati nakon ekspozicije suncu. Nekada su promene propraćene i opštim simptomima (subfebrilna temeperatura), a prati ih osećaj pečenja. Najčešće lokalizacije promena jesu nos, ušne školjke, šake i podlaktice. Moguća je pojava promena na sluzokožama (konjunktive). Početne promene na koži se manifestuju pojavom vezikula smeštenih na eritematoznoj, lagano infiltriranoj koži. Vezikule zatim pucaju, nastaju erozije, a nakon njih kraste. Posle otpadanja krasti ostaju ožiljci. Moguće su mutilacije nosa, ušnih školjki i prstiju. Bolest je hronično recidivirajuća.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i dermatološkog pregleda.


Lečenje

Koristi se PUVA terapija u proleće. Može se primeniti i piridoksin. Lokalno se primenjuju masti za epitelizaciju. Indikovana je primena zaštitinih krema sa visokim zaštitnim faktorom.