Hronični parotitis >>>

Hronični parotitis naziva se još i rekurentni zbog osnovne karakteristike ovog oboljenja. Ona se iznenada pojavljuje sa akutnim simptomima, koji se stišavaju u toku nekoliko dana a potom se oboljenje nastavlja i održava sa znacima hronične infekcije, posle koje može nastupiti asimptomatski period.


Uzrok nastanka

Infekcija nastaje ascedentnim putem preko kanalikulnog sistema u uslovima smanjene sekrecije salive, zbog oštećenja parenhima ranijim akutnim zapaljenjima ili je oštećenje parenhima nastupilo kao posledica alergijskih manifestacija, hormonskih disregulacija, neurovegetativnim smetnjama, lipomatozom ili kao posledica limfocitne infiltracije kod autoimunih oboljenja. Češće obolevaju žene od muškaraca.


Klinička slika

Oboljenje zahvata skoro isključivo parotidnu žlezdu, pojavom unilateralnog a ređe bilateralnog otoka. Počinje iznenadnom pojavom bolnog otoka parotidne žlezde, koji se uvećava u toku žvakanja da bi se potom nešto smanjio. Otok žlezde je promenljive veličine, obično traje 3 do 7 dana, a zatim se povlači spontano. Otok je na palpaciju bezbolan i lako bolan, elastično meke konzistencije i obuhvata samo žlezdano tkivo. Pritiskom se pojavljuje zgusnuta saliva, koja se rasteže, a u njoj se u toku sporog isticanja uočavaju delovi sa primesama purulentnog (gnojnog) a delom zamućenog a ponekad bistrog sekreta sa beličastim pahuljicama. Količina sekreta je znatno smanjena. Bolesnik oseća stalnu suvoću usta i neprijatan ukus. Dalji tok bolesti je nepredvidljiv, jer se neposredno posle akutne faze može pojaviti dugotrajni hronični tok u kome osim lakog, jedva primetnog uvećanja žlezde, nema nikakvih drugih znakova oboljenja.


Dijagnoza

Dijagnoza hroničnog parotitisa bazira se na rekurentnim različitim epizodama bolesti i pregledom parotidne žlezde i sekreta. Sijalografija pruža dragocenu pomoć u dijagnozi, jer daje karakteristične sijaloektazije, različite veličine i gustine.


Lečenje

Lečenje hroničnog rekurentnog parotitisa sastoji se u intrakanalikulnom ubrizgavanju antibiotika u hroničnoj fazi bolesti, a kod akutne faze antibiotici se daju parenteralno. Preporučuje se hrana koja stimuliše salivaciju, kiselo, slatkiši i žvakaća guma. Oralna higijena treba da je na visini. Hirurško lečenje, koje obuhvata subtotalnu i totalnu parotidektomiju, indikovano u bolesnika koji imaju opstrukcijske smetnje učestalim egzacerbacijama u toku višegodišnjeg perioda.