Grozdasta mola ( Hidatidna mola ) >>>

Grozdasta mola je poremećena trudnoća koju karakteriše degeneracija čupica i njihovo pretvaranje u mehuriće poređane u obliku grozda ispunjene tečnošću.

Parcijalna degeneracija malog broja horionskih čupica kod inače normalne posteljice prilično je česta, ali je bez većeg kliničkog značaja. Međutim, prava grozdasta mola je relativno retko oboljenje. Javlja se u oko 0,4% svih trudnoća.


Klinička slika

U tipičnim slučajevima grozdaste mole začetak ugine već u početku trudnoće i čupice se samostalno razvijaju. Međutim, češći su slučajevi parcijalne mole kad nisu sve čupice zahvaćene degenerativnim procesom i kod kojih se začetak može i dalje razvijati. U takvim slučajevima na podu nekada mogu i da se nađu i druge urođene anomalije, pa on tada može da ugine pre termina očekivanog porođaja ili ubrzo po porađaju.

Molarna trudnoća u početku protiče kao normalna bremenitost, pri čemu su ponekad izvesni simptomi jače naglašeni. Pored amenoreje kraćeg ili dužeg trajanja, kod trudnica se često ispoljavaju znaci lošeg podnošenja graviditeta u vidu muke, gađenja, povraćanja, bledila i opšte slabosti. Najvažniji simptomi molarne trudnoće su oskudna produžena krvarenja, zatim krvarenja u vreme kada je žena trebalo da ima menstruaciju, brz rast materice, koji ne odgovara starosti trudnoće, znaci slabosti i iscrpljenosti trudnice i česta pojava ranih graviditetnih toksikoza. Zbog toga je trudnica bleda, malaksala i sa znacima intoksikacije. Ukoliko se molarna trudnoća ne otkrije ili spontano  na završi u prvim mesecima graviditeta, kod bolesnice se može razviti klinička slika preeklampsije.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, laboratorijskih analiza (povišen horionski gonadotropin), nalaz mehurića mole u izbačenoj krvi, ultrazvuka.


Lečenje

Molarna trudnoća se obično sponatno prekida oko četvrtog meseca trudnoće ili nešto kasnije, pri čemu nastaju obilna krvarenja iz materice. Zato treba hitno intervenisati i pažljivom kiretažom odstraniti sadržaj materice. Takođe se tako interveniše i u slučajevima kada se sa sigurnošću postavi dijagnoza. Nekada se praženjenje materice vrši i vakuum – aspiracijom. U prva tri meseca bolesnicu treba kontrolisati jednom mesečno, posle toga na 3 meseca do godine a na 6 meseci do dve godine. Pravilno lečene žene mogu po isteku 2 godine da ostaju trudne i da rađaju zdravu novorođenčad.