Fibroadenom dojke >>>

Fibroadenom dojke (Fibroadenoma mammae) je meštoviti fibroepitelni benigni tumor dojke, koji nastaje proliferacijom i epitela i fibrovaskularne strome. Čini 7% svih nodularnih promena ( čvorića) dojke. Najčešće se javlja kod žena od 30. do 40. godine.

Uzrok nastanka

Nastaje usled dugotrajnog relativnog ili apsolutnog povećanja nivoa estrogena u krvi, što dovodi do trajne proliferacije, bez normalne involucije u tkivu dojke. Ovaj tumor povećava obim u toku menstrualnog ciklusa i za vreme trudnoće, jer reaguje na hormonsku stimulaciju. Posle menopauze tumor se smanjuje.


Klinička slika

To je pojedinačan tumor veličine od 1 do 10 cm okruglog ili ovalnog oblika. Fibroznom kapsulom različite debljine je jasno ograničen od okolnog tkiva dojke. Glavne odlike benignih tumora bilo koje lokalizacije su: poseduju kapsulu od vezivnog tkiva i ta kapsula ne dozvoljava nekontrolisano prodiranje ćelija tumora u okolno tkivo; rast tumora na način da samo »guraju« okolno tkivo, ali ne uništavaju okolne tkivne strukture; ne daju udaljene metastaze. Benigni tumor može izazvati probleme ako dostigne ogromne dimenzije. Posle dugogodišnje evolucije jedan mali procenat benignih tumora može da se transformiše u maligne. Zato se obično benigni tumori redovno prate ili odmah odstranjuju.

U graviditetu se fibroadenom povećava. Ako tokom trudnoće dođe do naglog povećanja, moguća je centralna nekroza sa akutnim lokalizovanim bolom. Kasnije nastupa hijalinizacija, a nekada kalcifikacija. Posle porođaja ili prekida laktacije, sa involucijom dolazi i involucija fibroadenoma.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ultrazvuka i patohistološkog nalaza.


Lečenje

Lečenje je hirurško. Kod osoba do 25. godine života, ako je tumor do 1 cm, ne predlaže se operacija. Promena se prati na 3 meseca.  Nekada se desi i da spontano nestane.