Erythema nodosum >>>

Mnogi uzroci mogu dovesti do manifestacije ovog oboljenja. Radi se o zapaljenskoj dermatozi za koju se smatra da nastaje kao rezultat kasne preosetljivosti na različite antigene.

 Javlja se često u toku ili nakon streptokoknih infekcija, tuberkuloze, sarkoidoze, virusnih oboljenja, gljivičnih oboljenja. Postoji mogućnost i da se pojavi i kao reakcija na neke medikamente, a opisana je i pojava u toku malignih oboljenja. Određeni broj slučajeva ostaje nejasnog uzroka.


Klinička slika

Bolest je relativno česta, pojavljuje se češće kod žena, i to obično između 20. i 40. godine. Kada se javi kod dece, uglavnom je vezana za streptokoknu infekciju.

Pojavi promena na koži mogu prethoditi opšti simptomi u trajanju od nekoliko dana. Javljaju se povišena temperatura, bolovi u zglobovima i mišićima, malaksalost. Na koži prerdnjih strana potkolenica, simetrično, pojavljuju se nodusi, pojedinačni ili sliveni, veličine od zrna graška do veličine oraha. Može ih biti nekoliko, ali i 50 i više. Retko se ovakve promene javljaju na butinama i podlakticama. Na palpaciju su topli i bolni, čvrste konzistencije. Blago su ispupčeni iznad površine kože, a koža iznad njih je svetlo crvene boje. Erupcija traje oko deset dana. Nodusi nikada ne egzulcerišu i povlače se za dve do tri nedelje. Za to vreme boja kože se menja preko plavo-ljubičaste u žućkasto-zelenu. Promena boje je posledica raspadanja hemoglobina iz ekstravazata eritrocita. Zavisno od uzroka, bolest može recidivirati.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, a potrebno je isključiti druge nodozne dermatoze.


Lečenje

Kod svih, pa i najblažih slučajeva, savetuje se mirovanje, uz upotrebu salicilata i nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Potrebno je tragati za uzrokom i onda dati odgovarajuću terapiju. Kod streptokoknih oblika daje se penicilin i eritromicin. Sistemski kortikosteroidi dovode do brzog poboljšanja, ali ih treba izbegavati jer onemogućavaju otkrivanje uzročnika. Lokalno je korisno utopljavanje potkolenica, a mogu se koristiti i kortikosteroidi pod okluzivnim zavojima.