Diplopija ( Diplopia ) >>>

Diplopija predstavlja udvojeno, dvostruko viđenje. Reč diplopia je grčkog porekla, sastoji se od reči diplous znači duplo i ops što znači oko. Često predstavlja prvu manifestaciju mnogih sistemskih poremećaja, pogotovu mišićnih ili neuroloških bolesti.

Uzrok nastanka

Poremećaji u razvoju binokularnog vida nastaju u prvim godinama života. U zrelom životnom dobu, kada je binokularni vid razvijen i utvrđen, svi okulomotorni poremećaji mogu da divedu do neprijatnih dvostrukih slika, ali nikako i do senzornih promena. Brojni su uzroci koji mogu izazvati diplopiju. Monookularna diplopija (duple slike se stvaraju na jednom oku) može nastati kod povrede kornee, irisa, katarakte, keratokonusa, subluksacije sočiva, patoloških stanja retine. Binokularna (prava) diplopija nastaje kod poremećaja rada binokularnog viđenja, paralizne razrokosti, kod operativnih zahvata pri ispravljanju refrakternih mana, posle operacije katarakte, stavljanja vešatačkog sočiva. Takođe na diplopiju se mogu žalitit histerične osobe, osobe sa jakim migrenoznim glavoboljama, neurološkim oboljenjima, miastenijom gravis i dr.

 
Klinička slika

Dvojno viđenje može biti konstantno ili intermitentno, pri gledanju na blizinu ili na daljinu, gledanjem na jedno oko (monoolukalarna) ili sa oba (binokularna). Binokularna se koriguje preklapanjem jednog oka, dok se ko monookularne i pri pokrivanju jedno oka i dalje vide duple slike. Duple slike su neprijatne, pa organizam se bori protiv njih na dva načina: neutralizaciojm i abnormalnom retinalnom korespodencijom. Neutralizacija se sastoji u tome što lik skrenutog oka ne stiže do centralnog nervnog sistema, a anormalna retinalna korespodencija gde se postiže lažna simultana percepcija.
 

Dijagnoza

Ispitivanje diplopije se najjednostavnije izvodi probom sa svećom i crvenim staklom pred jednim okom. Zatim se rade oftalmološki pregled i neurološka ispitivanja da bi se uvideo uzrok nastanka diplopije, a po potrebi  se rade CT (skener) i NMR (nuklearna magnetna rezonanca).
 

Lečenje

Simptomatska terapija podrazumeva zatvaranje (gazom i sl) jednog oka dok se ne odstrani uzrok. Etiološka terapija zavisi od osnovnog oboljenja koje je dovelo do diplopije.