Dilatirana kardiomiopatija ( Dilatacija srca ) >>>

Dilatirana kardiomiopatija (prošireno srce) se karakteriše dilatacijom srčanih šupljina sa oštećenom pumpnom funkcijom, što se klinički najčešće manifestuje kongestivnom srčanom insuficijencijom.

Uzrok nastanka

Etiologija je nepoznata, a smatra se da virusne infekcije, alkohol i različiti toksini mogu uticati na nastanak kardiomiopatije ovog tipa. Patoanatomski se nalazi uvećanje srca u celini, postoji dilatacija (proširenje) svih srčanih šupljina, valvule su normalne, često postoji tromb u predelu vrha srca a koronarne arterije su nepromenjene.

 
Klinička slika

Početak bolesti je obično postepen, moguć je duži asimptomatski period sa umerenom kardiomegalijom. Bolest se najčešće ispoljava u srednjem životnom dobu, češće u muškaraca. Posle više meseci ili čak i godina, nastaje simptomatski period kada se pojavljuju simptomi insuficijencije levog srca: zamor, gušenje pri naporu, ortopneja, paroksizmalna noćna dispneja, pa i plućni edem. Česte su palpitacije ( lupanje srca), a nekada je prisutan i bol u grudima. Kasnije se javljaju periferni edemi (otoci), nabreklost vena i otok trbuha-kao simptomi i znaci popuštanja desnog srca. Moguće su i periferne embolije usled tromboze srčanih šupljina. Objektivnim pregledom nalazi se bledilo, cijanoza perifernog tipa (modra prebojenost prstiju, nosa, ušnih školjki i sl), nabreklost vratnih vena i znaci kardiomegalije.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, fizikalnog pregleda, EKG-a, rendgenografije, ultrazvuka, kateterizacije srca.
 

Lečenje

Pošto uzrok dilatirane kardiomiopatije nije poznat, nema ni specifičnog lečenja. Sprovodi se, uz poštedu bolesnika većih napora, simptomatsko lečenje  srčane insuficijencije diureticima, digoksinom, ACE inhibitorima, antiaritmicima. Pri postojanju rizika od sistemskih embolija potrebno je dati oralni antikoagulans. Pri postojanju značajne mitralne i trikuspidalne regurgitacije dolazi u obzir anuloplastika mitralnog ili trikuspidnog ušća. U bolesnika sa izrazitom dilatacijom srčanih šupljina i srčanom insuficijencijom refrakternom na opisanu terapiju -u obzir dolazi transplantacija srca. Higijensko – dijetetske mere, naročito smanjenje telesne težine, kontrolisano unošenje kuhinjske soli, umerena fizička aktivnost i obavezan dnevni odmor, neophodne su za većinu bolesnika.