Deformacija nosnog septuma (nosne pregrade) >>>

Vrlo mali broj ljudi ima prav nosni septum (nosnu pregradu). Čitav niz hipoteza pokušava da razjasni nastajanje deformiteta na nosnoj pregradi. 

Deformiteti nosne pregrade mogu biti na hrskavičavom i kostnom delu pregrade. Najčešće su kombinovani. Najizrazitija iskrivljenja su u prednjem delu, kada je kriva kvadratna hrskavica i tada se radi o subluksaciji septuma. Velike respiracijske smetnje pričinjava i prisutvo jednostrano iskrivljene baze kvadratne hrskavice, pogotovo ako je pri tome došđlo do srašćenja toga dela sa donjom nosnom školjkom.
 

Klinička slika

Mala odstupanja od medijalne linije ili manje bodlje i grebeni ne čine funkcijske smetnje i otkrivaju se slučajno. Klinički značajnom devijacijom se smatra samo ona koja remeti normalnu respiraciju ili daje druge smetnje. Uz deformaciju nosnog septuma se često javlja i kompenzacijska hipertrofija sluznice septuma i nosnih školjki, pa se često manifestuje kao: zapušenost nosa, kao glavna i osnovna smetnja, glavobolja, poremećaj čula mirisa, ređe krvarenje. Često je vodeći simptom oslabljen sluh sa šumom u ušima, a detaljan pregled otkriva smetnje u aerizaciji srednjeg uva.

 
Dijagnoza

Za dijagnozu je dovoljna prednja rinoskopija. U nejasnim slučajevima respiratorne smetnje može potvrditi rinomanometrija.

 
Lečenje

Terapija devijacije septuma je isključivo hirurška. Septoplastoka je metoda izbora.