Clavus (Kurje oko)

Klavus (clavus, kurje oko) je cirkumskriptno, hiperkeratotično, konusno zadebljanje kože, čiji je tvrdi vrh u obliku trna okrenut prema dermisu.

Uzrok nastanka

Nastaje kao dobro ograničena hiperkeratoza zbog stalnog mehaničkog pritiska na meka tkiva ispod kojih se nalazi tvrda podloga.
 
Klinička slika

Klavus je ograničena i ovalna hiperkeratoza, sadrži u sredini konusno jezgro od tvrdog keratina koje, prilikom pritiska ka unutra, izaziva bol. Javlja se na mestima ograničenog pritiska, naročito iznad koštanih ispupčenja na stopalima – dorzumi prstiju stopala i taban ispod glavica metatarzalnih kostiju. „Meko kurje oko“ je često macerirano i tipično je za prostor između četvrtog i petog prsta stopala priljubljenih u tesnoj obući.
 
Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike.
 
Lečenje

Osnovna mera jeste uklanjanje pritiska na taj deo stopala – nošenje komotne obuće, upotreba uložaka od mekog sunđera i ortopedska korekcija eventualnih statičkih anomalija. Potrebno je pokušavati sa primenom salicilnih masti ili drugih keratolitika. Ukoliko je ova terapija neuspešna, dolazi u obzir elektrokoagulacija ili ekskohleacija.