Ciste u dojkama

Ciste su šupljine ispunjene tečnošću koja može biti serozna, mlečna, krvava ili smeđe boje. Ciste se ponekad mogu napipati naročito ako su smeštene blizu površine kože ili su veće od 1 cm. U dubljim slojevima dojki, naročito kod većih (voluminoznijih) dojki najčešće ih nije moguće napipati.

Uzrok nastanka

Uzrok cista je nepoznat, mada određenu ulogu može imati povreda ili trauma.
 
Klinička slika i dijagnoza

Ciste ponekad uzrokuju bol u dojci. Mase u dojci koje izgledaju kao ciste prilikom pregleda ili mamografije, potrebno je potvrditi ultrazvukom ili aspiracijom. Ukoliko ultrazvuk pokaže cistu, potrebna je aspiracija ako je cista jednostavna, ali veća od 12 – 15 mm; ili ako je složena ili daje simptome. Isti sadržaj se šalje na analizu i proverava njegov sastav.
 
Lečenje

Za otklanjanje bola u dojci, naročito kod većih cisti lekar može tankom iglom da isprazni tečnost iz ciste. Tečnost se šalje u laboratoriju na citološki pregled mikroskopom. Vrši se pregled boje i količine tečnosti, zapaža se je li cista nestala nakon što je ispražnjena. Ukoliko je tečnost krvava, smeđa ili mutna i ukoliko se ponovo pojavi nakon pražnjenja nakon 12 nedelja, hirurški se odstranjuje budući da je, retko, moguć razvoj raka dojke.