Cervikalna intraepitelna neoplazija

S obzirom na nalaz humanog papiloma virusa – HPV visokog rizika u 99,8% slučajeva raka vrata materice, danas se pretpostavlja da je ovaj virus neophodan u pokretanju promena ćelije, koje vode nastanku displastične i maligne ćelije. 


Ostali faktori koji igraju ulogu u ovom procesu su prisustvo drugih infekcija i naročito hlamidije, pušenje, nedostatak folne kiseline i manjak antioksidativnih vitamina, stres. Kako se kod devojaka između 15 – 25 godina u 70 – 100% slučajeva u brisu cerviksa  nalazi HPV, a tek kod oko 30% djevojaka dolazi do nastanka displazije, to je pretpostavka kako ipak odlučujuću ulogu u nastanku displazije igra imunološki sustav. Slabost lokalnog imunološkog odgovora dopustiti će čak i manjoj količini virusa da izazove razornije promjene, nego u obrnutom slučaju.

Klinička slika

Uglavnom nema nikakvih simptoma.

CIN se deli na:

- CIN I – odgovara lakoj displaziji, a atipične ćelije zauzimaju donju trećinu pločastoslojevitog epitela grlića materice.
- CIN II – odgovara umerenoj displaziji, pri čemu atipične ćelije zauzimaju više od jedne trećine, a manje od donje dve trećine debljine epitela.
- CIN III – odgovara teškoj displaziji i karcinomu in situ, pri čemu atipične ćelije zauzimaju više od dve trećine, a kod karcinoma in situ čitavu debljinu pločastoslojevitog epitela grlića materice.

Danas je dokazano da od CIN-e, kako od displazija tako i od karcinoma in situ, može nastati invazivni planocelularni karcinom grlića materice. Sve tri vrste displazija su su reverzibilni oblici CIN-e, dok je karcinom in situ ireverzibilna lezija. Ukoliko je displazija teža, utoliko je veća verovatnoća da će progredirati u karcinom, a takođe je potreban i kraći vremenski interval.
 
Dijagnoza

Dijagnoza CIN se postavlja u okviru redovnih ginekoloških pregleda. Veoma retko su suspektne promene vidljive makroskopski. U dijagnostici CIN-a koristimo citologiju, kolposkopiju i histološki pregled. Sigurna dijagnoza može se postaviti samo pomoću histološkog pregleda tkiva uzetog iz grlića materice. Tkivo se može uzeti na dva načina: putem biopsije ili putem konizacije.
 
Lečenje

Najviše se koristi konizacija, ali je moguće primeniti konzervativnije lečenje putem elektrokoagulacije, krioterapije i korišćenjem lasera. Kod CIN III, ukoliko žena ne želi više da rađa, treba hirurški odstraniti matericu.