Benigni tumori jednjaka

Benigni tumori su vrlo retki i čine 10% svih tumora jednjaka. Benigni tumori mogu biti lokalizovani na mestima prirodnih suženja u predelu hipofarinksa, kardije i u visini bifurkacije traheje.

Prema histološkoj građi, dele se na epitelne, koji rastu egzofitno u lumen jednjaka i neepitelne (mezenhimske), koji se šire više prema spoljašnjem zidu jednjaka, a kasnije i u lumen jednjaka.

Epitelini tumori su papilomi i adenomi. Neepitelni su miomi, fibromi, lipomi, neurinomi, miksomi, lejomiomi i cistični tumori.


Klinička slika

Benigni tumori mogu biti razne veličine – od zrna prosa pa do veličine kokošijeg jajeta. U fazi bržeg rasta počinju da izazivaju tegobe u vidu osećaja stranog tela u jednjaku, pojavu mučnine, regurgitacije i povraćanja. Osećaj otežanog gutanja lokalizovan je u zavisnosti od mesta nastajanja tumora (visoka, srednja i niska disfagija). Bol se pojavljuje kada dođe do razrastanja tumora i pojave pritiska na nerve. Karakter bola je u vidu pritiska, a ređe, i jačeg bola kada se može i propagirati. Zbog pritiska na respiratorne puteve dolazi do kašlja, najčešće suvog, dispneje (otežano disanje), gušenja ili promena glasa (promuklost) ako vrši pritisak na n.recurens.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, rendgenografije, endoskopije, biopsije i histološkog nalaza.


Lečenje

Lečenje je hirurško. Kontrola je neophodna zbog mogućnosti pojave recidiva ili zbog pojave novih tumora u blizini ranijeg.