Anusna fisura


Anusna fisura je prskotina (laceracija) donje polovine analnog kanala, akutnog ili hroničnog toka. Najčešće se anusne fisure javljaju u srednjem starosnom dobu, češće u žena.

Uzrok nastanka

Smatra se da je uzrok fisure mehanička trauma, nastala u toku opstipacije (zatvor) ili
instrumentalnih pregleda, uz sekundarnu inflamaciju.

Klinička slika

Anusne fisure su uglavnom lokalizovane na zadnjoj srednjoj liniji. Dužina fisura je oko 1-2 cm, a širina 2-5 mm. Dominantni simptomi su bol, spazam analnog sfinktera i krvarenje. Kod akutne fisure bol nastupa iznenada za vreme defekacije, nakratko prestaje, zatim se pojačava do sledeće defekacije. Pruritus (svrab) i sekrecija iz analnog kanala su često prisutni. Krvarenje je najčešće oskudno, pojavljuje se na početku defekacije. Razvojem infekcije može nastati
perianalni apsces. Hronična fisura samo izuzetno može dovesti do analne stenoze.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda. Po smirivanju bolova treba uraditi kompletan endoskopski pregled debelog creva.

Lečenje

Lečenje akutne fisure je medikamentozno-dijetno. Potrebno je redovno pražnjenje creva i lokalna primena anestetskih i kortikosteroidnih masti. Kod hroničnih fisura rezistentnih na medikamentoznu terapiju i u slučajevima komplikacija se sprovodi hirurško lečenje.