Adhezivni kapsulitis (zaleđeno rame ili blokirano rame)


Adhezivni kapsulitis je oboljenje zglobne kapsule i naziva se još i zaleđeno rame ili blokirano rame. Kapsula ramenog zgloba je izuzetno rastegljiva i omogućava veliki obim pokreta. Kada dođe do njene retrakcije – javlja se ograničenost i blokiranje pokreta po tipu zaleđenog ramena.

Uzrok nastanka

Etiološki su u pitanju trofičko – vaskularni mehanizmi. Ovaj sindrom se smatra delom, odnosno minor formom sindroma  “rame šaka“.

Klinička slika

U kliničkoj slici su prisutni bolovi u predelu ramena, ali se vremenom bol gubi, a javlja se bezbolno ograničenje pokretljivosti. Ograničeni su i aktivni i pasivni pokreti, za razliku od nalaza kod rupture tetive m.supraspinatusa, kada su aktivni pokreti mogući, ali su pasivni izvodljivi. Tok bolesti je dug, traje najčešće nekoliko meseci, a nekada i do dve godine.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih i
radioloških nalaza.

Lečenje

Cilj terapije je što ranije oslobađanje od bolova i uspostavljanje pokretljivosti u ramenu. Neophodan je odmor. Ordiniraju se nesteroidni antireumatici, a kada se akutna faza smiri mogu se primeniti fizikalne metode lečenja. Prognoza je dobra, svi simptomi postepeno iščezavaju i uspostavlja se ponovo puna pokretljivost ramena.