Adenoiditis acuta


Adenoiditis acuta predstavlja akutno gnojno zapaljenje limfnog tkiva smeštenog u nazofarinksu – farinksne tonzile ( krajnik).

Uzrok nastanka

Nastaje najčešće kao posledica akutnih virusnih rinogenih infekcija na koje se brzo nadovezuje bakterijska infekcija izazvana pneumokokom, streptokokom ili hemofilusom.

Klinička slika

Oboljenje se najčešće javlja u odojčadi i male dece i nekada može da ima lakši tok razvijajući se pod slikom kijavice ili rinofaringitisa. Češće ima akutni tok praćen visokom temperaturom (do 40°C), groznicom, nekada i febrilnim konvulzijama. Nos je zapušen, dete otežano diše, a sekrecija, koja je u početku sluzava, a zatim gnojna, sliva se u gustom mlazu niz zadnji zid farinksa. Dete kašlje zbog ascedentne infekcije donjih disajnih puteva, a nekada nastaje i otežano disanje i promukli kašalj zbog razvoja subglotičnog laringitisa. Skoro svaki adenoiditis je praćen reakcijom širenja zapaljenja na srednje uvo, pa je dete razdražljivo i plačno. Gutanjem sekreta nastaju i gastrointestinalne smetnje u vidu povraćanja i gubitka apetita. Propratni simptom je i cervikalna adenopatija (uvećane žlezde na vratu).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i objektivnog pregleda.

Lečenje

Primenjuju se antibiotici 7 – 10 dana i simptomatska terapija (antipiretici, kapi za nos).