Čir nosa

Čir nosa je cirkumskriptno gnojno zapaljenje korena dlačica u vestibulumu nosa ili u žlezdama lojnicama kože nosa.

Uzrok nastanka

Radi se o akutnoj stafilokoknoj infekciji pilosebacealnih žlezda u vestibulumu nosa. Javlja se kao posledica povrede kože vestibuluma nosa mehaničkim nadražajima – čačkanje nosa, čupanje dlačica ili kao posledica raznih profesija gde je veoma zagađena radna atmosfera – kožarska, tekstilna, obućarska industrija.

Klinička slika

Infekcija je najčešće na kožu vrha nosa i ne širi se na sluzokožu. U početku postoje bol, napetost i crvenilo vrha nosa koji postaje napet i crven, a zatim dolazi do spontane evakuacije gnoja ili se zapaljenski proces smiri. Pored otoka i crvenila često je prisutna povišena temperatura, glavobolja i lokalni bol. Proces se može zakomplikovati razvojem celulitisa gornje usne ili trombozom kavernoznog sinusa preko anastomoze angularne i oftalmičke vene.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (prednja rinoskopija).
 
Lečenje

Terapija je konzervativna – velike doze antibiotika i oblozi sa antiseptičko antiflogističkim sredstvima. Furunkul se ne sme pritiskati! Kod težih slučajeva je potrebna hospitalizacija, incizija, parenteralna antibiotika i simptomatska terapija.